Noodplan voor je Burn-out!
07 oktober 2016 
2 min. leestijd

Noodplan voor je Burn-out!

Vroeger was je nóóit ziek. Nu krijg je de ene griep na de andere. Je maakt er maar een grapje van: vorige week had ik een zomergriepje, over een paar weken een herfstgriepje en straks komt de wintergriep langs. Ook heb je last van bronchitis. En je bent heel erg moe. Na een nacht goed slapen word je niet uitgerust wakker. Hoe is het op je werk? Je hebt er zoetjes aan meer taken bij gekregen – en het wordt ingewikkelder. Je hebt veel afspraken op een dag, krijgt veel telefoontjes, loopt achter met het beantwoorden van je e-mail en het lukt je vrijwel nooit om ongestoord tussen de middag een broodje te eten.

Je ziet dat sommige collega’s het rustiger hebben. Hoe krijgen ze dat toch voor elkaar? vraag je je soms af. Waarschijnlijk trekken die zich veel minder aan van de werkdruk en piekeren ze er thuis niet over. Privé loopt het ook al stroef: door het harde werken lukt het je nauwelijks je sociale contacten te onderhouden. Je wilt een oogje houden op een oude tante die bij jou in de stad woont, maar je komt er steeds niet aan toe. Als je merkt dat je de greep op dingen verliest, tegen iedereen uitvalt, nauwelijks meer slaapt, je niets meer kunt onthouden en je de kopjes uit je handen laat vallen, meld je je bij de bedrijfsarts. Die stelt de diagnose burn-out.

Aantasting immuunsysteem

Een van de symptomen van burn-out is dat je veel vatbaarder bent voor ziektes en dat je minder snel herstelt. Hoe komt dat? Chronische, geestelijke stress heeft invloed op de neurologische en hormonale huishouding in ons lichaam. Op de lange duur lijkt het te leiden tot overproductie van een stofje, de peptide cgrp. Deze peptide wordt geproduceerd in de zenuwuiteinden van de huid. CGRP zet zich af op de cellen van Langerhans, die een rol spelen bij onze afweer. De Langerhanscellen hebben tot taak ziekteverwekkers te vangen en ze af te geven aan de witte bloedcellen zodat het immuunsysteem ze onschadelijk kan maken. Als de Langerhanscellen helemaal door het CGRP zijn bedekt, zijn ze uitgeschakeld en kunnen ze niet langer als bewakers optreden. Doordat een van de toegangswegen van het lichaam nu minder goed bewaakt is, word je vatbaarder voor infecties. (Uit: A.R. Damasio. De vergissing van Descartes. Wereldbibliotheek, 1995).

Burn-out: hersenen uit balans!

Bij volwassenen met burn-out zijn de hersenen in meerdere of mindere mate ontregeld. Dit uit zich onder andere in concentratiestoornissen, problemen met het geheugen en vermoeidheid. Slapen gaat niet meer. Je gedachten blijven ‘malen’, het lukt je niet meer om tot innerlijk rust te komen of opgedane ervaringen op ‘normale’ wijze te verwerken en zo te herstellen van de dag. Het treft vaak juist die mensen die verschrikkelijk gemotiveerd en perfectionistisch zijn.

Noodplan bij burn-out herstel

Het einddoel is dat je in 12 weken tijd:
Exit Burn-Out bent!

in flow bent en ontspannen energiek van werken en leven kunt genieten. De opbouw van een programma is als volgt:

  • 10 neurofeedback trainingen
  • 3 keer Mental health coaching & trainingen.
  • 1 keer individuele Personal Coaching.
  • 3 keer Mental health coaching & trainingen.
  • Vip dagdeel Mentaal doorbraak en lichaamsgerichte coaching.
  • Coaching per telefoon (Extra evaluatie momenten).
  • Werkboek met concrete oefeningen en stappenplan.
  • EEG hersenactiviteiten analyse.
  • Denk en brein stijlanalyse.
  • Diverse (geleide) ontspanningsoefeningen.

Je gaat structureel werken aan Emotietraining, Rationele Emotionele training, persoonlijke ontwikkeling, communicatie en energiemanagement.

Neem gerust contact op voor een  Gratis gesprek, coach en neurofeedbacksessie

Over de schrijver
Ronald van Akkeren is eigenaar van RVA neurocoaching en verzorgt persoonlijk en breinleiderschap coaching. Je leert hoe je je eigen gedrag, emotionele, sociale en fysieke gemoedstoestanden vanuit rust weer in eigen handen kunt nemen!
Reactie plaatsen