ADHD op het werk

 

De afkorting ADHD staat voor: Attention Deficit Hyperactivity Disorder. In het Nederlands: aandachtstekort-/hyperactiviteitstoornis. Mensen met ADHD vertonen verschillende gedragsproblemen, variërend van concentratieproblemen tot autistisch gedrag. Klachten die hierbij voorkomen zijn: angsten, depressies, dromerigheid, dyslexie, cognitieve problemen, obsessief of oncontroleerbaar gedrag en leerstoornissen.

Psychosociale of psychische aandoening

ADHD is een veelvuldig voorkomende psychosociale of psychische aandoening. De stoornis manifesteert zich in principe vroeg in het leven. Naar schatting lijdt tweederde van de ADHD werknemers  ook aan (ODD) Oppositioneel Opstandige Gedragsstoornissen. Herken je bij jezelf breinpatronen zoals, voorbeelden van aandachtstekort, hyperactiviteit en impulsiviteit?

ADHD en hersenen

Uit onderzoek blijkt dat AD(H)D vooral wordt veroorzaakt door een aangeboren en erfelijke afwijking in de bouw of functie van één of meer onderdelen van de hersenen. We zien onregelmatige en onrustige spanningsverschillen in de hersenen en een onevenwichtige energieverdeling tussen de linker en de rechter hersenhelft.

ADHD op je werk

Wanneer jij met je ADHD achtergrond op je werk conflicten krijgt door bepaald gedrag, en dit gedrag blijft vertonen, dan is het belangrijk verder te kijken. Ga bijvoorbeeld met Ronald van Akkeren eens op zoek naar je breinstijl blauwdruk, kernwaarden en (belemmerende) overtuigingen. In de praktijk gaan we kijken en reflecteren hoe je je zelf ziet en streeft om ongewenst gedrag op je werk te veranderen in gewenst gedrag.

Hoe fit is je ADHD brein?

Functioneert je frontaalkwab en/of prefrontale hersenschors niet / wel optimaal, omdat die fungeert voor het alertheidsmechanisme. Als tweede schakel is er de aandachtsoriëntatie, die een rol speelt bij aandachtsverplaatsingen en dat plaatsvindt in de achterste pariëtale hersenschors.

Daarnaast is er de “thalamus”  een belangrijke schakelstation diep in de hersenen gelegen die alle zintuiglijke informatie vanuit frontale hersenschors moduleert. Bij ADHD is deze respons aanzienlijk minder. Maar ook andere groepen van hersencellen (kernen) zoals de hippocampus “informatieverwerking geheugen” en amygdala “onbeheersbare emoties” kunnen een rol spelen.

Neurofeedback bij ADHD

De resultaten met neurofeedback trainingen zijn opmerkelijk en blijvend. Het resultaat van een behandeling is vaak dat leidinggevenden met hun werknemers alerter en rustiger zijn. We zien bij werknemers een verhoogde concentratie, een beter geheugen, een beter slaappatroon, minder angsten, minder agressief en impulsief gedrag. En ook eventuele tics verdwijnen. Naarmate de symptomen verbeteren, hebben werknemers op hun werk ook een positiever zelfbeeld en meer zelfvertrouwen.

ADHD en Voeding

Voeding beïnvloed het verloop van ADHD. Een slecht eetpatroon kan resulteren in concentratieproblemen, impulsief gedrag en rusteloosheid. Daarom een aantal voedingstips voor leidinggevenden en hun werknemers met ADHD.

Eet veel producten met een hoge concentratie vitamine C, zoals fruit; dit helpt bij de regulering van het synaptisch effect van dopamine, een belangrijke neurotransmitter die nodig is voor de behandeling van ADHD.

  •   Met vitamine B12 en foliumzuur verbeter je de hersenfunctie en help je het afsterven van hersencellen voorkomen.
  •   Vitamine E en seleen verbeteren de hersenfuncti.
  •   Neem dagelijks een multi-vitaminesupplement met ondermeer vitamine C, E, B12 en foliumzuur. Voorkom een overdosis aan de vitamines A, D, E en K. Deze kunnen zich dan in het lichaam ophopen, waardoor een vergiftiging ontstaat.
  •  Recent onderzoek wijst uit dat blauwe bosbessen en druiven  pitextract erg goed zijn voor de algehele gezondheid van de hersenen.
  •  Blauwgroene algen de bron van omega-3 vetzuren in visolie verbetert het denkvermogen en geheugen. Neem dagelijks een supplement van omega 3- vetzuren.
  •  Eet voldoende groente en fruit. Proteïnen dienen zoveel mogelijk deel uit te maken van het ontbijt.

Vermijdt voedingsmiddelen die transvetzuren bevatten. Deze zitten in pindakaas, snoep, taart, koekjes, chips, sommige bakolie, en margarine. Transvetzuren gedragen zich als verzadigde vetzuren, maar dan erger. Ze onderdrukken goede cholesterol en verstoppen de bloedvaten. Drink gemiddeld 8 glazen water per dag, mits je nieren goed werken.

Wil jij weten of ik voor jou van waarde kan zijn, voor een beter functioneren op je werk, neem dan gerust contact op.

 

Over de schrijver
Ronald van Akkeren is eigenaar van RVA neurocoaching en verzorgt persoonlijk en breinleiderschap coaching. Je leert hoe je je eigen gedrag, emotionele, sociale en fysieke gemoedstoestanden vanuit rust weer in eigen handen kunt nemen!
Reactie plaatsen