Debbie, 32 jaar (ADHD)

Ik ben een hoogbegaafde jonge vrouw met ADHD. Ik heb in oktober 2007 neurofeedbacktraining gedaan bij RVA Neurocoaching. Hierdoor zijn veel dingen in mijn leven veranderd.

1. Ik ben minder dwangmatig. Mijn omgeving moest voorheen heel netjes en gestructureerd zijn, anders kon ik niet goed meer nadenken. Ook moest ik alles in een bepaalde volgorde doen, omdat ik bang was het overzicht kwijt te raken. Het is voor mij een hele vooruitgang te merken dat ik rommel en speelgoed kan laten liggen en de afwas kan laten staan. Nu heb ik tijd voor andere dingen zoals spelen met mijn kinderen. En mijn kinderen kunnen spelen zonder dat hun moeder de hele tijd hun spulletjes opruimt en loopt te mopperen.


2. Ik heb geen opgejaagd gevoel meer. Voor de neurofeedback had ik bijna altijd een opgejaagd gevoel. Een gevoel van nog van alles te moeten en nergens aan toe komen. Dat gevoel is nu weg, terwijl ik minder doe van die dingen die ik altijd van mezelf moest.


3. Ik ben niet zo onrustig meer. Vroeger was ik altijd op pad en kon ik niet thuis blijven zitten. Ik ging vaak winkelen of wandelen of ergens koffie of thee drinken. Ik moest voortdurend eruit zijn. Nu kan ik prima thuis zijn, lekker rustig met de kinderen.


4. Ik heb een algemeen gevoel van rust in mijn hoofd gekregen. Ik kan nu zomaar zitten niksen, dat is helemaal nieuw voor me. Vroeger kon ik dat alleen maar met een enorme kater.


5. Ik kan beter luisteren. Wanneer in het verleden iemand een lang verhaal vertelde, voelde ik een waas voor mijn ogen trekken en lukte het me niet het verhaal vast te houden. Vaak reageerde ik dan met gewenste reacties en standaard empatische zinnetjes, terwijl het verhaal helemaal aan mij voorbij ging. Nu hoor ik het echt en onthoud ik het beter wat iemand vertelt.


6. Ik kan me beter concentreren in een drukke omgeving. Ik zit dit verhaal te typen terwijl mijn kinderen achter me zitten te schreeuwen.


7. Ik kan adequater reageren op wat een ander zegt. Als iemand mij beledigt, of voor het blok zet, of iets van mag, vraagt waar ik eigenlijk ‘nee’ op moet zeggen, reageer ik meteen in plaats van dat ik een dag later denk: dit en dit had ik moeten zeggen.


8. Ik heb een beter inzicht in mijn eigen gedrag. Ik kan veel beter inzien wat de gevolgen van mijn gedrag zijn. Hierdoor zie ik nu in wat ik met mijn vroegere gedrag veroorzaakte. Dat was voor mij best emotioneel. Ineens besefte ik me hoe ik op anderen overkwam en hoe dat mij in mijn sociale leven heeft beperkt.


9. Ik kan mijn gevoelens beter benoemen. Als mij iets dwars zit, of als ik niet lekker in mijn vel zit, kan ik veel eerder bedenken wat de oorzaak is en wat ik eraan kan doen.


10. Ik heb een beter tijdsbesef. Eerst duurder iets saais onmogelijk lang en als ik iets leuks deed vloog de tijd voorbij.