ADHD en Hyperfocus

Bij ADHD bestaat ook een vorm van overconcentratie of ‘hyperfocus’, waarbij juist de mate waarin iemand afleidbaar is tekortschiet. Dit fenomeen is vooral aan de orde tijdens activiteiten die de patiënt erg interessant vindt, zoals werken met de computer of chatten op internet. Men kan dan uren achtereen zonder pauze zeer geconcentreerd doorgaan. Het is mogelijk dat met name de dynamische omgeving van het internet de aandacht vasthoudt en hyperfocus stimuleert.

ADHD kan dus gepaard gaan met zowel aandachtstekort als met periodieke overconcentratie. Het lijkt bij ADHD te gaan om het onvermogen op het juiste moment de aandacht te richten en te verdelen. Neurofeedback helpt effectief om de aandachtsregulatie bij ADHD mensen aanzienlijk te verbeteren.

Het probleem is niet dat een patiënt met ADHD niet kan concentreren, maar dat hij het concentratievermogen niet gericht kan inzetten op het moment dat het nodig is (Verbaten, 2001). 

Executieve functies

Executieve functies zijn het vermogen om dingen te organiseren, te focussen en impulsen onder controle te houden. Wanneer de executieve functies goed ontwikkeld zijn, zijn kinderen beter in staat om zichzelf te reguleren en hun aandacht vast te houden.

Maar vastgehouden aandacht is niet hetzelfde als hyperfocus. Integendeel. Deze aandacht is gereguleerd. Hyperfocus daarentegen is iets wat je overkomt. Bij hyperfocus verlies je je in een taak. Er is wel concentratie, maar geen bewuste controle. In tegenstelling tot vastgehouden aandacht is hyperfocus moeilijker te sturen.

De omgeving neemt het verschil in concentratie tijdens verschillende activiteiten waar, maar begrijpt niet wat hiervan de oorzaak is. Vaak leidt dit tot onbegrip bij zowel de omgeving als bij professionals. De patiënt hoort dan dat hij lui, ongemotiveerd of laks is. Of: ‘je kunt het wel, als je maar wilt! Dit laatst is helaas onjuist; willen is niet genoeg om de concentratie langdurig te stimuleren.

Tips om met hyperfocus om te gaan:

  • Schrijf op bij welke bezigheden je tot hyperfocus komt: a) taken waarbij hyperfocus wenselijk is en b) taken waarbij hyperfocus juist niet wenselijk is.
  • Plan de taken van type a) ruim in.
  • Limiteer de tijd die beschikbaar is voor taken van type b).
  • Zet een wekker om je zo nodig los te maken van de taak waarmee je bezig bent.

 

Neem gerust contact op voor meer rust en balans in je  hersenen!