Wat is Neurofeedback?

Neurofeedback is een vernieuwende en geavanceerde methode om je hersenen op een natuurlijke wijze te informeren. Je hersenen krijgen door neurofeedback meer inzicht in het eigen functioneren. Je hersenen krijgen de mogelijkheid om bij chaos momenten in je hersenactiviteiten het anders aan te pakken. Met andere woorden: kijk brein, dit is chaos.


Door de hersenen op een bepaalde wijze te trainen, een spiegel voor te houden, hervinden de hersenen hun natuurlijke balans. Je hersenen hebben zelf het vermogen om op een eigen natuurlijke manier orde en nieuwe structuren aan te leren. Je hersenen hebben dan fysiologisch minder moeite om taken uit te voeren. Dat merk je dan in je dagelijkse functioneren. 


Er komt op die manier meer rust in je hoofd en daarmee verbeteren je mentale-, emotionele- en fysieke gemoedstoestanden. In de afgelopen 15 jaar heb ik kunnen concluderen dat je je hersenen gezond en vitaal kunt houden doormiddel van neurofeedback trainingen.

Je hersenen wordt een spiegel voorgehouden

Neurofeedback spreekt het zelf-organiserend, of anders gezegd, het herstellend vermogen van je hersenen aan. Oftewel: de  wijsheid van het centraal zenuwstelsel. Wanneer het op het juiste moment voorzien wordt van de juiste informatie weet het centraal zenuwstelsel heel goed wat het moet doen om afwijkende hersengolfpatronen/hersenactiviteiten te herstellen.


Een gebrekkig functioneren van je hersenen, het centraal zenuwstelsel, gaat gepaard met turbulentie ofwel instabiliteit in verschillende soorten hersengolven/hersengebieden. Er is disbalans in de communicatie van je hersenen. De EEG- software detecteert turbulente/abnormale bewegingen in de verschillende hersengolven/activiteiten en informeert je hersenen hierover. Na voldoende neurofeedback trainingen worden de aangeleerde hersengolfpatronen die je hersenen beter laten functioneren vastgelegd. Het aangeleerde wordt hierdoor geautomatiseerd!

Neurofeedback voldoet aan bepaalde eisen:

  • Het is veilig
  • Het heeft een duurzaam effect
  • Het werkt grondig
  • Het is wetenschappelijk onderbouwd
  • Het is ethisch verantwoord