Verslaafd

Een verslaafd persoon heeft een overweldigende behoefte aan en afhankelijkheid om een bepaald middel te gebruiken. Meestal is dit drugs, alcohol of nicotine. 

Ben jij afhankelijk van je verslaving?

Een verslaafd persoon heeft een overweldigende behoefte aan en afhankelijkheid om een bepaald middel te gebruiken. Meestal is dit een substantie als drugs, alcohol of nicotine. Men kan ook verslaafd zijn aan eten, geneesmiddelen, koffie of snoep. Een verslaving kan psychisch en/of lichamelijk zijn. Bij een lichamelijke verslaving is de manier waarop het lichaam functioneert, veranderd door langdurig gebruik van een middel. In dergelijke gevallen krijgt de verslaafde zonder de betreffende substantie lichamelijke "ontwenningsverschijnselen".


Het beeld van de verslaving hangt voor een groot deel af van het soort middel, omdat men verslaafd is aan de werking ervan. Daarom spreekt met ook wel van afhankelijkheid in plaats van verslaving. 

De symptomen bij verslavingen zijn:

  • verlies van controle over gebruik van de drug of andere substantie
  • stemmingswisselingen en irrationeel gedrag

Mensen die bijv. verslaafd zijn aan medicijnen, alcohol of drugs beginnen zwaar te drinken of te gebruiken om verlichting te zoeken voor stress, onzekerheid of lichamelijke klachten. Meestal lukt dat in het begin goed, vandaar dat ze steeds vaker fles of drugs grijpen. Helaas is steeds meer nodig om hetzelfde effect te verkrijgen. Men kan zich zelf op den duur niet meer "normaal" voelen zonder het stimulerende middel. Uiteindelijk worden maag, lever, hersenen en het hart ernstig aangetast.

Neurofeedback training zorgt voor een beter mentaal, emotioneel en gevoelsmatig functioneren!

Neurofeedback helpt alleen als je echt niet meer gebruik 

maakt van het stimulerende middel.

Neurofeedback optimaliseert complexe, communicerende hersensignalen in verschillende hersendelen. Hierdoor functioneren de hersenen beter. Neurofeedback training is voor een verslaafde een oplossing als het is gestopt met een verslavingsmiddel, hij of zij kan dan op een ontspannen en veilige manier effectief worden geholpen om de hersengolven in balans te brengen en orde te creĆ«ren in mentale, emotionele en fysieke lagen, waardoor je hersenen meer samenhang (mentaal, emotioneel en fysiek) krijgt en beter gaan functioneren. 


Neurofeedback helpt bij verslaving om de hersenen uit een ingesleten negatief hersengolfpatroon en gedrag te halen! Je neemt hierdoor beter waar wat er in je omgeving gebeurt en je zult emotioneel minder impulsief en angstig reageren. Je ervaart innerlijke rust, waardoor je zelfvertrouwen en vitaliteit uitstraalt. Het aantal trainingen (ongeveer 25 - 30 neurofeedback trainingen) zal uiteraard afhankelijk zijn van de schade die het lichaam heeft opgelopen. 

Neurofeedback & Neurocoaching

Naast neurofeedback hebben veel baat bij neurocoaching. Deze combinatie kan een goede basis zijn voor het bouwen aan een vitaal en aangenamer leven. Bij neurocoaching staat bewustwording centraal. Afhankelijk van de klacht(en), biedt RVA verschillende breintools aan om jouw levensklimaat aanzienlijk te verbeteren. Je leert via een geheel nieuwe invalshoek meer bewust te ervaren hoe je de kwaliteit van je gezondheid, vitaliteit en levensplezier kunt maximaliseren.