Stress

Neurofeedback helpt effectief bij chronische stress!

Neurofeedback zorgt dat je stress beter kunt hanteren en los laat. Vervang het door meer innerlijke rust en balans in je brein!

Een belangrijke eerste stap op weg naar vermindering van stress en spanning in je leven, is bewustwording van de symptomen van stress. Daarna is het belangrijk om gericht te gaan werken aan je vaardigheden/competenties en gedrag. Dit bereiken we bij RVA door middel van neurofeedback en neurocoaching. 

Hoe ontstaat chronische stress?

Stressreacties lopen via een regelsysteem in de hersenen, de amygdala en de hypothalamus. De reactie begint direct via het autonome zenuwstelsel. Dat heeft een sympathisch en een parasympatisch deel. Het regelsysteem stuurt beide aan.:


  • Het sympathische zenuwstelsel is op te vatten als het gaspedaal van het menselijk lichaam: bij inspanning wordt onmiddellijk energie gemobiliseerd om de inspanning te ondersteunen.
  • Het parasympatische zenuwstelsel werkt als rem/accu. Na inspanning zorgt het voor snel herstel en de energievoorraad van het lichaam wordt aangevuld.

Beide systemen raken ontregeld bij chronische stress. Er bestaan verschillende patronen:

  • te veel of te weinig gas geven, al dan niet in combinatie met haperende rem- of accufunctie. Zo mobiliseert de ene persoon continu heel veel brandstof, terwijl de ander juist veel te weinig vrijmaakt bij dezelfde inspanning.
  • het functioneren in rust en de snelheid van herstel verschilt per persoon.
  • ontregeling kan leiden tot een breed scala aan stress gerelateerde klachten, die elkaar ook weer kunnen versterken.
  • stressreacties bestaan uit negatieve gevoelens, diverse psychosomatische klachten en gedragsveranderingen. De fysiologische reacties worden verder gekenmerkt door, de afscheiding van catecholaminen (adrenaline en noradrenaline) en cortisol en door veranderingen in het afweersysteem.

Met als gevolg verhoogde hartslag-, bloeddruk, ademhaling en verminderd je weerstand tegen infecties. Langdurige stress tast de immuun afweer aan en maakt mensen kwetsbaar voor ernstige ziekten zoals kanker.

Neurofeedback training verbeterd je mentale rust, gemoedstoestand, focus en bewuste aandacht vorming

Neurofeedback zorgt voor rust en balans in je brein. Dit werkt positief op je denken, stemming en gevoelens. Ook fysiek word je gezonder: je hebt een beter hartritme, een prima bloeddruk, een rustige ademhaling en een effectieve metabolisme- en glucoseverwerking door je lever.


Neurofeedback is een van de meest fascinerende methoden om je hersenen goed te laten functioneren onder werkdruk en werkstress en is het een zeer krachtig instrument om te overleven in het informatietijdperk.


Het doel is om de vrijkomende energie bij stress in de hersenen zo effectief mogelijk in goede banen te leiden. Al met al wordt mentale stress omgezet in vitale en gezonde energie, waardoor je meer in balans komt en je je relaxt gaat voelen. 

Neurocoaching en stresshantering

Naast neurofeedback is neurocoaching vaak erg effectief bij stresspreventie of als de stress nog niet te hoog is. Bij de training en gerichte coachaanpaak op basis van de kennis van het brein gaan we uit van jouw huidige situatie en de persoon die je nu bent. Vervolgens kijken we samen naar de gewenste situatie en laten we je oefenen met breincompetenties. Hierdoor leer je nieuw gedrag en nieuwe vaardigheden aan, die helpen om in werk- en privésfeer beter om te gaan met situaties waarin stress opspeelt. Dit wordt coping genoemd.


Persoonlijke effectiviteit verbetert

Als gevolg van de coachaanpak op basis van de kennis van het brein (Neurocoaching) verbetert je persoonlijke effectiviteit. Je overzicht verbeterd door timemanagement en door prioriteiten te stellen. Je gelooft meer in jezelf en je communicatieve en sociale vaardigheden verbeterd.