PTSS

posttraumatische stressstoornis

De posttraumatische stressstoornis (PTSS) 

is een psychische aandoening

De kranten staan dagelijks vol over PTSS inbraken, overvallen, aanrandingen en verkrachtingen, auto-ongelukken, een vliegtuig dat neerstort, gijzelingen en oorlogsgeweld. De posttraumatische stressstoornis (PTSS) is een psychische aandoening die in het DSM-IV is ingedeeld bij de angststoornissen. De aandoening ontstaat dan ook als gevolg van ernstige stressgevende situaties, waarbij sprake is van levensbedreiging, ernstig lichamelijk letsel of een bedreiging van de fysieke integriteit.


Voor de mensen die zulke traumatische ervaringen meemaken, zijn het onverwachte, ingrijpende ervaringen die hun leven ernstig ontwrichten. De meeste mensen kunnen zo’n traumatische ervaring zelf verwerken. Maar sommigen slagen er niet in de draad van het dagelijks leven weer op te pakken. Hun angst en machteloosheid blijven terugkomen. 

Hersenmeting bij stress en PTSS

Uit hersenmetingen wordt steeds duidelijker dat algemeen verhoogde stress gepaard gaat met verhoogde activiteit in allerlei gebieden in de hersenen. In het EEG spectrum zie je een voortdurend aanwezig zijn van veel snelle golven (beta-golven) en tevens een afname van langzame golven (delta-en theta-golven), de hersenen zijn dan voortdurend hyperalert.


Je hersenen functioneren optimaal als ze goed kunnen switchen tussen verschillende taken, als de hersenen voortdurend in de stress stand staan is dat niet mogelijk. Een gezonde situatie is dat alerte periodes zich afwisselen met rustperiodes. 

Neurofeedback bij Stress of PTSS en resultaten

Bij RVA in Zwolle worden tijdens een intake je klachten uitgevraagd en er worden een aantal hersenmetingen uitgevoerd onder verschillende condities. Indien jouw klachten stressgerelateerd zijn en de hersenen overactief, is er een indicatie voor neurofeedback. 

Neurofeedback zorgt voor rust in je hoofd

Door je hersengolven te trainen en ten opzichte van elkaar in balans te brengen ontstaat er rust, orde, structuur en helderheid in je hoofd. De verschillende hersengolven passen zich effectief aan de situatie aan. Tijdens de alfahersengolf (blauwe balkjes links) kom je vooral in een ontspannen, en volledig bewuste staat van de hersenen, terwijl tijdens het maken van mentale geconcentreerde taken veel snelle (bèta) hersengolven (gele balkjes links) meetbaar zijn.