Neurofeedback voor ouderen

Neurofeedback voor ouderen

Is Neurofeedback ook geschikt voor ouderen?

Neurofeedback is geschikt voor alle leeftijden, van jong tot oud. We hebben meerdere ‘oudere’ cliënten in behandeling waar neurofeedback goed en grondig heeft gewerkt. De klacht is hierbij uiteraard van belang, sommige klachten die bij ouderdom horen kunnen niet met neurofeedback behandeld worden. Soms zien we wel dat ouderen over het algemeen meer sessies nodig hebben dan jongeren. Dit komt enerzijds omdat de problematiek vaak langer speelt en anderzijds omdat de hersenen minder flexibel zijn.

Hersenen gaan langzamer werken

Het ouder worden gaat vaak gepaard met een slechter geheugen en concentratieproblemen. Uit onderzoek is gebleken dat deze veranderingen voor een deel kunnen worden voorkomen en klachten kunnen worden verminderd door neurofeedback. Diverse studies hebben aangetoond dat veroudering van de hersenen samengaat met veranderde activiteit van de hersenen. Het blijkt dat de oudere hersenen af en toe informatie langzamer verwerken. Door neurofeedback leren de hersenen informatie sneller te verwerken.

Afwijkende activiteit van de hersenen

Dementie, zoals de ziekte van alzheimer, gaat veelal gepaard met afwijkende activiteit van de hersenen. In het beginstadium van dementie is neurofeedbacktraining mogelijk. 


De gevolgen van dementie, zoals geheugenverlies, kunnen hierdoor tijdelijk worden verminderd. Het is op dit moment echter niet bekend in welke mate neurofeedback het ziektebeeld kan beïnvloeden.