hoe-werkt-neurofeedback

Hoe werkt neurofeedback

We houden je hersenen als het ware een spiegel voor

Als cliënt kijk je tijdens een neurofeedback training ontspannen naar een film. Of je doet je ogen dicht en luistert lekker naar muziek. Neurofeedback werkt als een soort detectie- en bewakingssysteem. We kunnen het brein als het ware controleren op ongunstige veranderingen in het hersengolfpatroon die verband houden met mentale of fysieke klachten.

Na voldoende onderbrekingen/feedback momenten in beeld en geluid tijdens de muziek of film waar je naar luister of kijkt, gaan je hersenen tijdens je neurofeedback traject zichzelf herstellen en geleerde hersengolfpatronen vastleggen.

De minieme onderbrekingen (unieke feedbackmomenten) die je hersenen waarnemen, die precies samenhangen met zijn unieke momenten van disfunctioneren (chaos in je brein) vormen tijdens het neurofeedback traject de sleutel voor het breinproces. “Kijk, dit is wat je doet, hier loop je vast". Als je dit blijft doen werk je inefficiënt." Vind andere wegen (neuraal netwerk) en werk samen”.

Neurofeedback

Hoe werkt neurofeedback

Ik monitor met een EEG- Frequentie spectrum en sensoren op je hoofd je hersengolven en krijg een beeld hoe je brein zich gedraagt. Ik controleer op ongunstige veranderingen in je hersengolfpatroon die wellicht verband houden met concentratie problemen (aandachtregulatie en perceptie), mentale, fysieke (gevoel) en/of emotionele klachten.

Ik constateer ook vaak teveel of juist te weinig van bepaalde hersengolven. Of deze patronen zijn instabiel. Hierdoor is het centraal zenuwstelsel niet in staat optimaal te functioneren. Met neurofeedback brengen we hier verandering in, en leert je brein een beter evenwicht en samenwerking te vinden. Je neuroritme en dagritme komen als het ware meer in balans!

Alle soorten hersengolven (1 - 60 Hz / zie: afbeelding) in je hersenen worden 256 keer per seconde gemeten. 

Hersengolven passen zich aan

De hersengolven passen zich aan de situatie aan. Tijdens de slaap zijn bijvoorbeeld veel trage hersengolven (Delta/theta & 1- 7 Hz) meetbaar, terwijl tijdens het maken van een proefwerk veel snelle (Bèta / 15-38 Hz) hersengolven meetbaar zijn. Je brein kan, als je verschillende hersengebieden met zijn hersenactiviteiten in balans zijn, effectief schakelen.

Bij klachten als waarneming concentratieproblemen is het brein echter onvoldoende in staat om te schakelen naar de gewenste hersenactiviteit. Neurofeedback leert je hersenen om de verschillende situaties beter in te schatten. Door je hersengolven met neurofeedback te trainen en ten opzichte van elkaar deze in balans te brengen ontstaat er Innerlijke rust, helderheid, focus, veerkracht en flexibiliteit om goed te kunnen schakelen in verschillende situaties en persoonlijk functioneren!