Heeft jouw kind ADHD?
De afkorting ADHD staat voor: Attention Deficit Hyperactivity Disorder. In het Nederlands:
Aandachtstekort-/hyperactiviteitstoornis. Kinderen met ADHD vertonen verschillende gedragsproblemen, variërend van concentratieproblemen in de klas tot autistisch gedrag. Klachten die hierbij voorkomen zijn: angsten, depressies, dromerigheid, dyslexie, cognitieve problemen, obsessief of oncontroleerbaar gedrag en leerstoornissen.
Rondrennen, de aandacht niet kunnen vasthouden en niet kunnen luisteren. Dit hoort bij kinderen en jongeren met ADHD. Bij kinderen met ADHD overheerst echter het gebrek aan concentratie en rust. Met behulp van neurofeedback worden zij veel rustiger in hun gedragingen en emoties.
Bij ADHD is de hele hersenschors of een deel ervan niet actief genoeg op momenten dat het juist moet werken. Informatie dringt bij kinderen en jongeren met ADHD daardoor moeilijker of helemaal niet door.
ADHD is een veelvuldig voorkomende psychosociale of psychische aandoening bij kinderen. De stoornis manifesteert zich in principe vroeg in het leven. Naar schatting hebben 50% van de ADHD-kinderen aanzienlijke problemen in hun sociale relaties.
Uit recent onderzoek is gebleken dat meer dan 30% van de kinderen met ADHD een jaar op school doubleert en dat 56% extra begeleiding nodig heeft. Ongeveer de helft van de ADHD-kinderen heeft ook een leerstoornis. Naar schatting lijdt tweederde van de ADHD-kinderen ook aan (ODD) Oppositioneel Opstandige Gedragsstoornissen. Kinderen kunnen behandeld worden vanaf 6 jaar.