Multiple sclerose (MS)

Multiple sclerose (MS) is een ziekte waarbij de bescherm- en isolatielaag rond de zenuwen in de hersenen, ruggenmerg en ogen is beschadigd.

Heb je last met voelen, lopen en zien?

Multiple sclerose (MS) is een ziekte waarbij de bescherm- en isolatielaag rond de zenuwen in de hersenen, ruggenmerg en ogen (het centrale zenuwstelsel) is beschadigd. Door deze beschadiging kun je problemen krijgen met lopen, voelen en zien. Met neurofeedback kunnen we deze problemen verminderen. 

De oorzaak van Multiple sclerose

De oorzaak van Multiple sclerose (MS) is nog niet bekend, maar we hebben wel een paar stukjes van de puzzel. Zo weten we dat de stof myeline een belangrijke rol speelt. Deze stof vormt een isolatielaag rond de zenuwen in het centraal zenuwstelsel. Deze laag zorgt ervoor dat de zenuwen prikkels snel en efficiënt doorgeven. Bij MS heeft het immuunsysteem echter een abnormaal sterke reactie op myeline. Deze stof wordt daardoor afgebroken, zodat de zenuwen de prikkels niet meer goed kunnen doorgeven.


Mensen met MS verliezen oligodendrocyten. Hierdoor wordt de myelinelaag rond de zenuw dunner of gaat het zelfs helemaal verloren. De cellen in het centrale zenuwstelsel proberen de schade aan de myelinelaag te herstellen, wat bij beginnende MS meestal wel lukt.


Dit verklaart waarom klachten in de beginfase van MS vaak tijdelijk zijn. Na verloop van tijd raken deze cellen echter uitgeput en kan het de schade niet meer herstellen. Er komen littekens of ‘plaques’ die hard aanvoelen. Dit verklaart de naam van de ziekte: ‘harde (=sclero) plakken op meerdere (=multiple) plaatsen. 

Bij beginnende Multiple sclerose (MS) kan neurofeedback de schade neutraliseren en terugdringen. Het laat de hersenen op een veilige manier en via zintuiglijke prikkels de interactie en samenwerking tussen hersencellen verbeteren. Het doel hiervan is om aanspraak te maken op het zelfherstellend vermogen van je hersenen.


Na minimaal 40 behandelingen kan neurofeedback helpen bij het prikkelen en op gang brengen van zenuwimpulsen. Een beter ritme, meer rust en ontspanning, orde en structuur in je hersenen kan je gemoedstoestand verbeteren. Hiermee ga je extra stress tegen.