Johanna, Depressie (33 jaar)

September 2010; verhaal van Johanna, moeder van 2 kinderen (2 en 5) die vanaf 2005 meerdere malen te maken kreeg met een depressie.

Wil weer genieten

Het is een regenachtige zondag in mei. Al tijden ben ik depressief en zelf heb ik het idee dat het gewoon niet op schiet! Ik wil zo graag weer gewoon genieten, weer plezier krijgen in de dingen waar ik vroeger ook van genoot. Er moet nog iets zijn wat mij zou kunnen helpen!!! Iets anders dan die stomme antidepressiva. Ik surf op internet, mijn oog valt op neurofeedback. Zorgt voor innerlijke rust, weer in balans door neurofeedback. Neurofeedback?! Nog nooit van gehoord. Aandachtig lees ik wat het inhoudt. Zou dat iets kunnen zijn dacht ik bij mezelf. Nog dezelfde avond stuur ik via de website een mail met heel in het kort mijn verhaal en de vraag of neurofeedback me zou kunnen helpen?


Aangenaam kennismakingsgesprek

De volgende morgen al word ik gebeld door Ronald van Akkeren van RVA. Ik heb een heel prettig gesprek en krijg meteen het idee dat het goed is. Ik kan de volgende dag al terecht voor een intake. Ronald stuurt me per mail wat formulieren die ik moet invullen en mee moet nemen naar de intake. Ik heb mijn moeder gevraagd of ze met me mee wil gaan. Dat wil ze wel! De volgende dag om 13.30 uur hebben we een afspraak. Ronald komt ons halen uit de wachtruimte en de 1e indruk is meteen goed. We hebben wederom een goed gesprek, deze keer uiteraard uitgebreider. Ronald blijkt inderdaad een flinke portie mensenkennis te hebben. Zonder dat ik al te veel uitweid over bepaalde zaken, weet Ronald het haarfijn in te vullen. Aan het eind krijg ik een meting om te kijken hoe mijn hersengolven eruit zien.


Analyse hersenactiviteit

Ik moet gaan zitten in een stoel en krijg sensoren op mijn hoofd bevestigd. 2 op beide oren en 2 op mijn hoofd. Nu moet ik 1 minuut naar een TV scherm kijken met de ogen open en daarna moet ik mijn ogen 1 minuut gesloten houden. Hierna laat Ronald ons het resultaat zien. Hieruit blijkt dat mijn linkerkant, de verstandelijke kant eigenlijk wel aardig in balans is. Het probleem zit in de rechter hersenhelft, de gevoelskant. Het is duidelijk te zien dat dit niet in balans is. Ronald ziet wel mogelijkheden om met neurofeedback mij te kunnen helpen. Ik vraag hem hoeveel sessies hij denkt nodig te hebben om het bij mij weer in balans te krijgen. Ronald verwachtte dat ik minimaal 15 tot 20 sessies nodig zal hebben en na 7 sessies weer aardig de rust in mijn hoofd zou kunnen ervaren. Ik besluit ervoor te gaan! Ik zal vanaf nu 2x in de week naar Zwolle moeten voor de sessies.


Eerste Neurofeedbacksessie

Begin juni, de 1e keer was ik op de 1 of andere manier toch wel wat gespannen toen ik er heen moest. Ik heb zelfs nog weer gevraagd of mijn moeder met me mee ging. Jammer genoeg kon zij niet. Ze zei: Joh, doe niet zo gek, je hebt Ronald nu een keer gezien, hij eet je niet op, ga nu maar gewoon! Ik ben toen in mijn eentje gegaan en ik moet eerlijk zeggen dat de sessie me een beetje tegenviel. Ik kwam binnen, moest gaan zitten in de stoel en de film (the Shift, prachtige film trouwens!!!) werd gestart. Daarna stond ik ook zo weer buiten. Omdat we bij de intake zo’ n goed gesprek hadden gehad, had ik nu ook verwacht dat er iets meer gepraat zou worden. Vandaar dat het me iets tegenviel, maar goed ik wist ook dat je na zo’ n 1e sessie ook niet al te veel verwachtingen moest hebben. Bij de 2e sessie was het praten al iets meer, dus toen had ik direct dat goede gevoel weer terug.


Nieuwe inzichten laten bezinken

Ronald was een goede gesprekspartner en kon ook heel goed bepaalde dingen uitleggen, zaken relativeren en ga zo maar door! Ik geloof dat ik na de 4e sessie als opdracht mee naar huis kreeg om alles op een A4-tje te zetten wat mij plezier, wellicht een goed gevoel gaf. En dit A4-tje moest ik dan onder mijn hoofdkussen leggen. In eerste instantie dacht ik: dat is lekker, dingen waar ik van geniet?! Dat is nu juist het hele probleem, ik geniet helemaal niet! Maar om eerlijk te zijn, druppelden de dingen zo langzamerhand wel op papier. Ronald legde uit dat dit onbewust ook zou kunnen helpen. En ik moet eerlijk zeggen, ik heb nu al een aantal maanden geen sessie meer gehad, maar het A4-tje ligt nog altijd onder mijn kussen.


Positieve merkbare vooruitgang

Ik merkte dat ik het wel een hele opgave vond om 2x per week naar Zwolle te gaan. Ik merkte echter toch ook wel langzamerhand verbetering, dus daarom kon ik me er toch toe zetten om elke keer weer heen te gaan! Op de 1 of andere manier hielpen de sessies wel, maar het ging langzaam. Maar goed, uiteraard had ik er alles voor over om weer mezelf te worden cq weer te kunnen genieten! Dus ik bleef ervoor gaan. Na sessie 8 kreeg ik evaluatie formulieren mee om in te vullen en de volgende keer mee te nemen. Ik kwam erachter dat ik de formulieren toch echt al een stuk positiever kon invullen. Ik merkte dat ik hoe langer hoe vermoeider raakte tijdens de sessies. Zo kon ik het tijdens de start van de sessies, helemaal in het begin, makkelijk volhouden. Ik merkte toen alleen dat ik aan het eind van zo’ n sessie best wel moe was. Maar naarmate ik meer sessies had gehad, werd ik steeds vermoeider. Het was af en toe zo erg dat ik gewoon echt in slaap viel. Gelukkig bleek ik ook niet de enige te zijn waarbij dit gebeurde en er was op zich niks mis mee legde Ronald uit. Ik interpreteerde het maar als volgt; ik was gewoon in totale ontspanning!!!


Weer genieten door innerlijke rust en nieuwe inzichten!!

Uiteindelijk bleek ik 17 sessies nodig te hebben. Na sessie 17, eind juli, ben ik op vakantie gegaan en daarna was het eigenlijk niet meer nodig. Ik voelde me weer mezelf en nog belangrijker, ik kon weer genieten!!! Ik heb toen nog een laatste afsluitingsgesprek gehad met Ronald, waar trouwens mijn moeder ook weer bij aanwezig was. Zo ben ik begonnen in het bijzijn van m, n moeder en geëindigd in het bijzijn van haar. Daarna hebben m, n moeder en ik lekker gewinkeld als vanouds.. Heerlijk! Ik kan een behandeling bij RVA iedereen aanbevelen en ik weet ook zeker dat mocht ik ooit weer een terugval krijgen, ik Ronald zeker weer weet te vinden!!! Ik heb geleerd mijn negatieve gedachten om te zetten in positieve en ik merk dat ik nu nog meer besef dat geluk in jezelf zit. Dat een negatief zelfbeeld funest is voor een plezierig leven. Ik ben nu blij met mezelf, ik ben uniek net zoals ieder ander! En genieten doe ik met volle teugen.

Ronald, bij deze nogmaals heel erg bedankt voor je fantastische behandeling en de fijne gesprekken tussendoor. Ga zo door!!!