Hersentrauma

Traumatisch hersenletsel ontstaat doordat je breinactiviteiten in je hoofd plotseling afremt of versnelt.

Neurofeedback trainingen helpt effectief bij hersentrauma

In de meeste gevallen ontstaat traumatisch hersenletsel doordat het hoofd plotseling afremt of versnelt. Door de kracht van de klap of botsing op het hoofd ontstaat een kneuzing van het hersenweefsel.


De symptomen bij lichte hersenbeschadigingen zijn vooral: verlies van energie, hoofdpijn, chronische pijn, draaierigheid of duizeligheid, geheugenstoornissen, concentratieproblemen, angst, depressie en stemmingswisselingen, slaapstoornissen, geïrriteerdheid, problemen met visuele perceptie, dyslexie en zelfs duidelijke persoonlijkheidsveranderingen. Neurofeedback blijkt verbeteringen te geven bij al deze symptomen. 

Oorzaak en effecten van hersentrauma

Als vermoeidheid, pijn, spier- en spanningsklachten tot hersentrauma leidt, dan gebeurt dit in onze hersenen. In de hersenen bevinden zich de hypothalamus en de hypofyse en die leiden fysiologische reacties in. Dit betekent onrust in de hersenactiviteiten op delta-, theta- en alphaniveau. Deze hersenactiviteiten zorgen normaal gesproken voor innerlijke rust en herstel van het brein en het lichaam.


De langetermijneffecten van lichte traumatische hersenbeschadigingen worden steeds meer onderkend en geaccepteerd. Deze beschadigingen kunnen zelfs optreden bij een lichte hersenschudding. Cliënten met functieverlies na een lichte schedeltrauma werden tot nu toe onderzocht met behulp van een CAT- en MRI-scan.


Lees hier een persoonlijk verhaal van Kirsten (26 jaar): hersentrauma. In april 2007 ben ik begonnen met een neurofeedbackbehandeling. Tien jaar daarvoor had ik hersenletsel opgelopen tijdens een ongeluk. Lees verder>

Resultaten van neurofeedback bij hersentrauma

Limbisch systeem ( emotioneel gebied)

Hersentrauma en non-verbaal gedrag

In de hersenen bevinden zich de hypothalamus, amydala, hypocampus en de hypofyse en die leiden fysiologische reacties in, wat je herkent aan het non-verbale gedrag van een persoon. 


Een hersentrauma kan enorme chaos en onrust in de hersenactiviteiten op delta-, theta niveau veroorzaken , met als gevolg stijfheid en verkramping in de spieren. Daardoor komen (emotionele gebied van de hsesenen / zie afbeelding) de gewrichten onder hoogspanning te staan met alle gevolgen van dien. Neurofeedback trainingen gaat voor ontspanning in de spieren en organen zorgen, waardoor de verkramping verdwijnt!


Ook kan sterk geproduceerde bèta-activiteit gezien worden, wat ten koste gaat van helder kunnen nadenken, concentratie en overzicht!

lichamelijke en psychische stress verdwijnt met neurofeedback

Neurofeedback helpt je de traumatische gebeurtenis goed te verwerken en zorgt voor een uitgebalanceerd autonoom zenuwstelsel. Neurofeedback dwingt voorzichtig je autonome zenuwstelsel weer naar een gezonde balans. De lichamelijke en psychische stress verdwijnt. Lichaam en geest ontspannen zich weer. De storende stresssymptomen zullen verminderen en verdwijnen.


Er zijn neurofeedback en daarnaast neurocoaching protocollen die je tevens helpen je immuunsysteem te verhogen, je gezondheid te verbeteren. Gemiddeld zijn er 20 sessies nodig voor een goed resultaat. Afhankelijk van de intensiteit van de klacht zijn meestal 30 behandelingen nodig voor een meer blijvend resultaat.


Uit eigen ervaring blijkt dat veel van onze cliënten een verbetering constateren op het gebied van concentratie, geheugen, vermoeidheid bij mentale inspanning en bij de verwerking van prikkels. Daarnaast krijgen cliënten vaak aanzienlijk meer energie en nemen de pijnklachten in veruit de meeste gevallen af.