Fybromyalgie

De belangrijkste klacht bij fibromyalgie is pijn

Fibromyalgie betekent letterlijk pijn in het bindweefsel en de spieren 

Fibromyalgie betekent letterlijk pijn in het bindweefsel en de spieren. Een soort reuma van de weke delen. Het komt vooral bij vrouwen voor in de leeftijd van 25 tot 60 jaar (80 tot 90 procent van de pati├źnten). De belangrijkste klacht bij fibromyalgie is pijn. De pijn gaat gepaard met stijfheid en gevoeligheid rond de gewrichten, spieren en pezen. Het betreft vooral de nek, schouders, de bovenarmen en benen.


De pijnklachten nemen dikwijls toe bij koud en vochtig weer, bij vermoeidheid, bij ongewone of overmatige inspanningen en bij emotionele stress. Door de toenemende pijnklachten ontstaat er nog meer stress, waardoor een vicieuze cirkel ontstaat. 

Fibromyalgie en hersenen

Neurofeedback blijkt een positieve invloed te hebben op fibromyalgie. Onregelmatige en onrustige intervallen in de hersenen verminderen, waardoor bepaalde functies beter gaan functioneren (hypofyse, hypothalamus, hersenschors, limbisch systeem). 


Dit brengt uiteindelijk balans in de chemische huishouding en zo kunnen ook geest en lichaam beter functioneren. 

Fibromyalgie en neurofeedback

Voor sommige mensen is het overwinnen of leren omgaan met fibromyalgie een belangrijke stap naar een meer ontspannen leven. Fibromyalgie wordt bij hen veroorzaakt door een zeer hoge en instabiele activiteit in het gebied van de hoogfrequente b├Ętahersengolven (het actieve bewustzijn/gele balkjes rechtsboven).


EEG Frequentie Spectrum

Als in de alfafrequentieband, zie blauwe gebied rechter afbeelding (= ontspanning gemoedstoestand) de ogen open zijn en dit gebied 'blokkeert', dan kunnen er vaak angst -en stressgevoelens in bepaalde ongewenste situaties ontstaan. Daarnaast de delta hersengolven zie 2 witte (Herz) balkjes onder in de rechter afbeelding (onbewustzijn) is een indicator voor energetische en fysieke problemen zoals pijn, vermoeidheid en slaapproblemen. 

Fibromyalgie en hersengolfpatronen

Neurofeedback geeft meer rust in je hoofd en inzicht in jezelf zodat je negatief gedrag of negatieve gedachtepatronen kunt veranderen. Daarnaast neemt bij een toenemende stabiele alpha-activiteit de ontspanning van het immuunsysteem toe (het parasympathische zenuwstelsel). Het lichaam krijgt de kans zich versneld te herstellen. Het immuunsysteem blijkt nauw samen te werken met het centraal zenuwstelsel, de hersenen dus!


De resultaten met neurofeedback zijn opmerkelijk en na minimaal 30 sessies blijvend van aard!

Fibromyalgie en neurocoaching

Welke bezigheden geven je energie en maken je blij? Alle vragen die hier voor jou mee te maken hebben, kun je inbrengen in de coachingsessies. RVA neurocoaching draagt bij aan een groter zelfbewustzijn en lichaamsbewustzijn. NLP, Autogene training en EFT zijn hierbij belangrijke coachingtechnieken op basis van de kennis van het brein.


Om spieren en gewrichten weer soepel te krijgen en te houden, kunnen eventueel relaxatie- en lenigheidoefeningen worden gedaan. Om uithoudingsvermogen enigszins te verbeteren, bevelen we wandelen, joggen, fietsen, aquagym, of zwemmen aan. Daarnaast verminderen de klachten bij warmte (bijvoorbeeld een warm bad) en ontspanning.