DRIE BREINEN: van denken naar doen, naar zijn!
12 december 2016 
1 min. leestijd

DRIE BREINEN: van denken naar doen, naar zijn!

Verandering brengt nieuwe manieren van denken, doen en zijn met zich mee.

Elke verandering begint met denken: we kunnen ogenblikkelijk nieuwe neurologische verbindingen en circuits vormen die onze nieuwe gedachten weerspiegelen. En van niets raakt het brein opgewondener dan van leren – kennis en ervaring opdoen.

Het zijn stimulerende middelen voor het brein; het ‘vertroetelt’ elk signaal dat het van onze vijf zintuigen ontvangt. Elke seconde verwerkt het miljarden brokjes informatie, het analyseert, onderzoekt, identificeert, extrapoleert, classificeert en archiveert informatie, die het voor ons kan ophalen als dat nodig is. Echt, het menselijk brein is de ultieme supercomputer.

Neuroplasticiteit

Het concept van ‘opnieuw neurologisch bedraden’ is de basis voor een goed begrip van hoe je je geest kunt veranderen – hoe neuronen langdurige, vaste relaties aangaan. Neuroplasticiteit betekent: zenuwcellen die samen afvuren, vormen samen nieuwe bedradingen in je brein.

Neurowetenschappers dachten altijd dat de hersenstructuur na de kindertijd betrekkelijk vastlag, maar uit recenter onderzoek blijkt dat vele aspecten van het brein en het zenuwstelsel tijdens de volwassenheid structureel en functioneel kunnen veranderen met inbegrip van leren, geheugen en herstel van hersenbeschadigingen.

Om ons leven te veranderen moeten we dus eerst onze gedachten en gevoelens veranderen, en dan iets doen (onze daden of gedragingen veranderen) om een nieuwe ervaring te krijgen, die op haar beurt een nieuw gevoel produceert. Verandering brengt nieuwe manieren van denken, doen en zijn met zich mee.

Neurofeedback creëert balans in de hersenen

Neurofeedback leert je hersenen om de verschillende situaties beter in te schatten. Door je hersengolven te trainen ten opzichte van elkaar en deze in balans te brengen ontstaat er rust, orde, structuur en helderheid in je hoofd en kunnen veranderingen nieuwe manieren van denken, doen en zijn met zich mee brengen. Je 3 breinen kan met zijn hersenactiviteiten als ze in balans zijn, effectief schakelen van denken, naar doen, naar zijn!

Je hersengolven passen zich dus aan de situatie aan. Tijdens de ontspanning (mediteren en ontspannen buikademhaling) zijn er veel alfa hersengolven meetbaar en bij de slapen zijn bijvoorbeeld veel trage hersengolven (Delta) meetbaar, terwijl tijdens het maken van een proefwerk veel snelle (bèta) hersengolven meetbaar zijn.

Over de schrijver
Ronald van Akkeren is eigenaar van RVA neurocoaching en verzorgt persoonlijk en breinleiderschap coaching. Je leert hoe je je eigen gedrag, emotionele, sociale en fysieke gemoedstoestanden vanuit rust weer in eigen handen kunt nemen!
Reactie plaatsen