Angst bij volwassenen

Angst bij volwassenen omzetten in ontspannen energie

Angst wordt gezien als een systeem van een verminderde zelfregulatie van de hersenen. Er zijn verschillende gradaties van angst. Bij mildere vormen voel je je niet op je gemak en ben je onrustig en bezorgd. Bij meer extreme vormen is er sprake van paniek. Angst reageert heel goed op het trainen van de hersenactiviteit en samenhang van breinprocessen door middel van neurofeedback.


Bij de waarneming van bedreigende prikkels of angstige opwinding blijkt vaak dat de rechter hersenhelft (met negatieve gedachten) sterker geactiveerd wordt dan de linker hersenhelft (met positieve gedachten).

Neurofeedback zorgt balans tussen mentaal en emotioneel gebied

Angst & Neurofysiologie

Angst is een fysiologische toestand die wordt gekenmerkt door lichamelijke, cognitieve, emotionele en gedragscomponenten. Het blijkt gepaard te gaan met een verhoogde activiteit van gebieden in het emotionele brein (het limbisch systeem/rode cirkel). Het gaat daarbij vooral om de hypothalamus (regelt bijv. bloeddruk, je hartslag), amygdala (angst) en de prefrontale cortex (waarneming/blauwe cirkel).

Neurofeedback helpt effectief bij volwassenen met angst

Neurofeedback zorgt ervoor dat je door het leven kan gaan als een ontspannen mens. Bij de intake laten we je aan de hand van analyses zien wat de oorzaak kan zijn van snel opkomende angsten. Met de behandeling brengen we jouw hersenactiviteit op een ontspannen en veilige manier weer in balans. Hierdoor brengt je emotionele brein de emotionele ladingen, zoals stemmingswisselingen, frustratie, boosheid en verdriet, weer tot rust.


Door de neurofeedbackbehandeling krijg je meer inzicht in en bewustwording van onderbewuste angstgevoelens en innerlijke onrust. Daarnaast krijg je weer controle over de lichamelijke en emotionele toestanden die je gedrag en leven beïnvloeden. Je kunt daardoor weer helderder nadenken, herinneringen in je geheugen beter ophalen en dagelijkse activiteiten beter onthouden.


De resultaten van neurofeedback zijn aanzienlijk, want je kunt angst- en paniekaanvallen weer onder controle krijgen. In het algemeen zijn 15 tot 20 behandelingen voldoende om blijvend van de klachten af te komen. Je kunt dan als een meer ontspannen mens door het leven gaan en bent in staat om betere prestaties te leveren, als de situatie daarom vraagt.

Persoonlijk verhaal van Daniël (34 jaar): angst. 

In de periode januari – maart 2006 heb ik neurofeedbacktrainingen gevolgd om mijn angst- en paniekaanvallen en daarmee gepaard gaande depressie te lijf te gaan. Lees verder >>

Vrijblijvend kennismaken